“Kako napraviti web stranicu za turističke agencije i hotele je pitanje koje dobijamo često od naših čitaoca.

Za male privatnike koji iznajmljuju svoje apartmane odgovor je jednostavan: wordpress stranica, par dobih plugina, malo društvenih profila, dobar marketing plan i rezultat je tu.

Medjutim kad u rukama imate cijelu platformu koja nudi stotine i tisuće soba i smještaja, infrastruktura koja to može efikasno uraditi postaje malo kompleksnija. “Booking system” nekakve vrste dolazi na horizont u okviru izrade te web stranice. Samo pitanje uvijek postane, a koji booking system može da nam omogući efektivno rukovodjenje našeg poslovanja?

E za to, smo se obratili našem prijatelju Goranu Čandrliću, veteranu marketinga na internetu i suosnivaču Webiny platforme, i evo što nam je rekao u povjerenju na ovom ekskluzivnom intervjuju koji je dao teamu MarketingTurizma u jučerašnjem razgovoru o trendu poslovanja tvrtki na internetu, nedostatcima koji ih koče u razvoju, i moguće opcije za tvrtke i specifino turističke agencije da postanu lideri u svojoj industriji.

Gwebinyoran Čandrlić je stručnjak za online marketing s više od 8 godina iskustva u povećavanju profita putem online kanala i tehnika (optimizacija za tražilice, oglašavanje na tražilicama i optimizacija konverzije). Radio je za mnoge hrvatske i inozemne tvrtke u području turizma, ecommercea, publishinga i financija. Suosnivač je Webiny platforme koja pruža ogromne mogućnosti kreiranja bilo kojeg tipa web stranice.


MT.info: Tržište nije ono što je bilo prije 5-10 godina. Internet je promjenio toliko toga. Što očekuješ kao sljedeći trend u poslovanju tvrtki na internetu?

 

Goran: Tržište uvijek postoji, međutim ono se mijenja u svojem pojavnom obliku. Prije 5-10 godina je bilo relativno jednostavnije ući na tržište jer nije postojalo puno konkurencije. Za današnje ulaske na tržište je potrebno imati nekoliko stvari: know-how (prije svega), ideju/inovaciju, dobar team i kapital. Bez tih stvari nije moguće uspjeti, a pogotovo ne na internetu. Osim toga smatram da je povezanost s drugima (dakle kooperacija a ne konkurencija) presudna za uspjeh na internetu zbog same prirode i otvorenosti medija.

 

Međutim bih naveo sljedeće podatke (koji su me podsjetili da je tržište ogromno i da uvijek postoji sljedeća prilika):
– Afrika je globalni lider u m-commerceu (iz razloga što je upotreba mobilnog interneta jeftinija nego gradnja infrastrukture)
– do 2020 novih 4 milijarde ljudi će dobiti pristup internetu (za razliku od trenutnih cca 1 milijardu)
– globalni ecommerce će dostići 1.5 trilijuna (1500 milijardi) USD do 2015

 

MT.info: Koji alati po vašem mišljenju su danas neophodni za uspijeh u poslovanju na internetu?

Goran: Mozak. I to me dovodi do reference s Karlom Marxom. On je rekao da će radnici u budućnosti postati vlasnici sredstava za proizvodnju. No međutim to se desilo na poprilično neočekivan način. Glavno sredstvo proizvodnje u post-kapitalističkom, informacijskom i umreženom svijetu teži 1400 grama i smješteno je u našim glavama.
Tu dolazimo do problema. Bez obzira koliko sofisticirane i dobre alate imate, imate premalo vremena za iskoristiti sve što bi htjeli. Tako da korištenje alata za obavljanje posla ne znači ništa ako ne napravite jednostavnu stvar: dodate vrijednost proizvodu / usluzi kroz svoj rad (pa i korištenje alata).
Ali da odgovorim na pitanje :)
Alati:
– dizajn alati – dizajn dodaje vrijednost proizvodu u informacijskoj ekonomiji – npr balsamiq.com, kuler.adobe.com, crazyegg.com
– društveni alati – korištenje društvenih mreža za širenje poruke / ideje, support korisnicima i povratni feedback
– analitički alati – kroz povratnu informaciju možete unaprijediti svoj proizvod, uslugu, webstranicu
– oglašivački i marketinški alati – u svijetu gdje ima previše izbora, za optimalnu cijenu dobiti kupca da samo razmotri proizvod je od kritične važnosti

 

MT.info: Reci nam par riječi o Webiny

 

Goran: Webiny je nastao spontano. Napravili smo nekoliko projekata za klijente i u kratkom vremenu smo shvatili da imamo jako dobar proizvod koji je nastao iz potrebe drugih (a i nas samih) za brzom i kvalitetnom izradom kompleksnih stranica. Našli smo dobar “brand-name” i pomalo počeli izbacivati proizvod na tržište.

 

MT.info: Webiny ima par projekata na horizontu. Kako vidiš da će vaši projekti imati utjecaj na tvrtke koje se bave turizmom i njihovu tehnološku izradu ponekad kompleksnih stvari koje se dešavaju iza scene?

 

Goran: Problem turizma je sljedeći – imate nekoliko različitih tipova tvrtki na tržištu koji pružaju turističku uslugu:
– vlasnici objekata (hoteli, vlasnici apartmana i sl)
– agencije – posrednici
– popratne usluge – restorani, izleti, turistički vodiči
Svi oni žele “komadić” tržišta međutim često ne shvaćaju vrlo bitnu stvar: turizam je “experience”. Tehnologija (kao što je Webiny) je samo automatizirajući element procesa koji se dešavaju iza scene (kreiranje ponude, automatizacija računa, newsletteri, internet marketing i slično).
Tvrtke često na tu tehnologiju gledaju kao na “nužno zlo” i trošak, a ne shvaćaju je na način investicije – ako automatiziraju većinu procesa koji su standardni, ostaje im više vremena/novaca na pružanje bolje usluge krajnjem klijentu.
Uz to, imao sam prilike vidjeti tvrtke (posebice turističke agencije) koje samo preprodaju smještaj. Taj business model je osuđen na propast jer kroz internet, krajnji klijent dolazi do ponuđača direktno. Tu veliku priliku vidim (za agencije) u automatizaciji agencijskog poslovanja i pružanje drukčije usluge – personalizacija, preporuke za destinaciju, restorane i slično.
Tu naravno sve ovisi o viziji same agencije. Iskreno, ne vidim nikoga da se u tom business modelu može natjecati sa Booking.com ili AirBnb na globalnoj razini jer internet okruženje teži ka okrupnjivanju brandova.

 

MT.info: Tko su idealni klijenti za Webiny? 

 

Goran: Teško pitanje. Klijenti za Webiny su gotovo svi. Budući je Webiny velika platforma, naš sustav podržava izradu od najjednostavnije stranice pa do kompleksnijih platformi. Naš booking sustav je automatiziran i prilagođen za agencije veličine do 200-ak zaposlenih.

 

MT.info: Po čemu je Webiny drugačiji od onoga što već postoji na tržištu i kako će direktno pomoći agencijama ili hotelima u vodjenju svog poslovanja? Ako možeš da nam daš živi primjer…

 

Goran: Za agencije nudimo kompletan automatiziran sustav vođenja web stranice, bookinga, upita od strane klijenata, unošenja objekata, posebnih ponuda, izleta i slično. Na testu od nekoliko klijenata smo uvidjeli da Webiny radi gotovo dvostruku uštedu u radnom vremenu i brzini odgovora klijentima.

 

Na primjeru klijenta Kroatien Holiday (www.kroatien-holiday.de) unutar jedne sezone smo ostvarili rast Google posjeta za više od 250% (zbog optimizacije koja je sastavni dio Webinya) i rast konverzija za 320%.
Klijent Jadranski Luksuzni Hoteli (www.alh.hr) koristi samo naš sustav za kreiranje stranice (CMS) i ima vezu na FastBooking engine.

 

MT.info: Što smatraš najsnažnijom komponentom Webiny platforme? I kako to specifično pomaže korisnicima Webiny?

 

Goran: Integrirano rješenje i support. Mnogi sustavi nemaju integrirane sve mogućnosti (Booking, plaćanja, upiti, analitika, SEO, email marketing…). Budući da radimo u turizmu i online već 8 godina, smatramo da smo svakoj turističkoj tvrtci partner koji zna potrebe i promjene na tržištu. Osim toga, konstantno unaprijeđujemo platformu i dodajemo potrebne mogućnosti.

 

MT.info: Znamo da ste ti I tvoj team ponosni na funkcionalnost i infrastrukturu Webiny (činjenica je, imate i razloga), ali da li je Webiny i za one tvrtke koje nemaju široko tehnološko znanje?

 

Goran: Za krajnjeg klijenta je potrebno otprilike tjedan dana da u potpunosti svlada kompleksnije mogućnosti Webiny Booking sustava. Nakon toga ušteda u npr, vremenu potrebnom za mijenjanje cijena za sljedeću sezonu za prosječnu turističku agenciju iznosi oko 500-600% (naš sustav automatizira kalendare, mijenjanje datuma, mijenjanje perioda itd). Tako da smatramo da bilo kome tko želi raditi sa platformom vrijednost koju dobiva je nemjerljiva (pomnožite prosječne radne sate za unos cijena npr 1000 apartmana i kada kažemo da to isto naprave s Webinyem u nekoliko klikova, cijena samog sustava bude isplativa u samo jednom aspektu).
Osim toga, svakom klijentu pružamo edukaciju u korištenju platforme.

 

MT.info: Kako zainteresirani mogu da vide kako ta platforma funkcioniše u pravom životu? 

 

Goran: Za bilo koga tko nije u agencijskom poslovanju većina će funkcionalnosti biti pomalo apstraktna. Za ljude koji su radili s nekom od open-source platformi korištenje našeg CMS-a je jednostavno kao korištenje Worda.
Samim time, booking system možete trenutno vidjeti na zahtjev (mailom, telefonom, prezentacijom) a uskoro ćemo pustiti “free trial” za Webiny Booking System i FREE paket za Webiny CMS.

 

MT.info: Što trebaju uraditi nakon čitanja ovog intervjua oni koji su zainteresirani da saznaju više o Webiny platformi?

 

Goran: Posjetite www.webiny.com, nazovite nas, pošaljite mail, dođite na kavu.. :)

 

MT.info: Koji su dugoročni planovi za Webiny team? 

 

Goran: Planiramo napraviti FREE paket za Webiny CMS i dogurati do što veće brojke korisnika. Vjerujem da ćemo taj proizvod pustiti “van” kroz koji tjedan. Nakon toga želimo dobiti što više povratnih informacija i “popraviti” user-experience. Vjerujemo kako naš proizvod nikad neće biti dovršen i kako uvijek postoji prostora za poboljšanja.

 

MT.info: Pssst…otkrij nam jednu tajnu Webiny teama koju nisi drugima…

 

Goran: Mislim da smo za strance jedna jako “geek” ekipa :)

Hahaha…da znate da jesu. Ali da znate da i Webiny platorma je nešto što da smo turistička agencija ili hotel bi definitivno isprobali za sebe. Za sada je FREE, ali ovi dečki imaju dobru stvar i svjesni su toga tako da ne vjerujemo da će ostati FREE za dugo. Pošaljite Goranu email, povežite se s njim na G+, Facebooku, ili mu pošaljite upit sa njihovog sajta…Goran je vrlo prijazan i profesionalan u svojoj struci. Mislimo da vam neće biti krivo. 😉

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)