„..Imam nekoliko internet stranica koje su ustvari skoro iste ali imaju druge internet adrese. Došao sam na ideju da ako imam više takvih stranica više ljudi će me naći, ali nije ništa poboljšalo. Sad imam 4 websajta koja pratim redovno da li se pojavljuju na tražilici, ali se ništa ne dogadja. Pratim vas već neko vrijeme i svidja mi se vaš nastup. Vidim da znate što radite. Puno toga sam uradio sam i želio bih to nastaviti ali od sada uz vaše redovne konsultacije, jer mi je polako dosta. Molio bih vas da mi kažete da li se nešto može uraditi sa svim time što imam? I kako…“ Z.M.

Ovo je dio emaila koji smo primili ovog vikenda od jednog našeg čitaoca.

Kako analiziramo stranice za marketing u turizmu dnevno, nailazimo poprilično ćesto na ovakve stvari.

Iako je istina da što više pozicija, to više mogućnosti da vas veći broj potraživača nadje, ali duple stranice donose i par problema.

  • Google ne voli duplicate
  • Kad potraživač klikne na stranicu koja je ista kao i prijašnje 2-3, istovremeno odlazi jer nema ništa novo, ništa drugačije
  • S obzirom da tražilice nagradjuju broj posjeta na intenet stranice sa boljim rangom i višljim pozicijama, ako dovedete 100 posjeta dnevno i od toga svaka stranica dobije recimo 25….tražilica da toj stranici priznaje samo 25 posjeta što je ¼ onoga što ste uspjeli privući.
  • Vrijeme uloženo za kopiranje stranica, praćenje (ne)pojavljivanje na tražilicama  itd.

Ako ćemo pratiti prvobitnu misao da je dobra ideja imati što više pozicija na tražilici onda jedna organizirana struktura za marketing u turizmu na intetnetu je potrebna za maximalnu efikasnost.

Na primjer:

Web stranica koja se nadopunjava novim stranicama, tako da svaka stranica kad optimizirana kako treba, zauzima novu poziciju na tražilici.

Na taj način ćete postići da:

  • Vas Google nagradjuje zato što dodajete novi sadržaj redovno
  • Potraživači će vas naći kroz razno razne stranice, svaka sa drugačijim sadržajem pa će im uvijek biti interesantno da vam daju par trenutaka pažnje, što može biti dovoljno da ih zainteresirate da se ponovno vrate ili pošalju upit
  • S ozbirom da su sve stranice dio jednog websajta, svaka posjeta se ubraja u totalni broj posjeta i ako dobijete 100 posjetioca taj dan, tražilice će vam prizanti svih 100 posjeta – bolje nego 25, zar ne?
  • Nema uzaludno potrošenog vremena, svaka dodatna stranica će zauzeti dobro mjesto na tražlilici ako je optimizirana

 

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)