Ako niste pročitali prvi dio ovog intervjua, možete ga naći ovdje: Znate li kolika je upotrebljivost vaše web stranice?

MT: Ako možete da podjelite s nama top 3-5 elementa po vašem mišljenju koji su danas neophodni za uspiješnu web stranicu?

 

DŠ: Vrlo je važno da web stranica ima:

 • jasnu i razumljivu navigaciju (cjeline)
 • jasan i razumljiv tekst (npr. crni tekst na bijeloj pozadini)

Još jedan primjer teksta:

 • jasnu funkciju pretraživanja sadržaja (tražilica)
 • jasnu i “vidljivu” strukturu cijelog web sjedišta (sitemap, cjeline)

Konačno, da bi bila uspješna, web stranica treba sadržavati ove elemente:

 • dizajn – atraktivan i privlačan vizualni dizajn
 • sadržaj – relevantan i koristan sadržaj za (ciljane) posjetitelje
 • upotrebljivost – jednostavna, pristupačna i upotrebljiva stranica
 • optimizirana za tražilice – web stranica prilagođena što boljoj poziciji na tražilicama (SEO)
 • oku „ugodan“ dizajn i funkcionalnost – dizajn web stranice treba kod korisnika stvarati osjećaj ugode poznatog okruženja  i omogućiti korisnicima prepoznavanje svake stranice kao dio jedne cjeline

MT: Jedan od usluga koje web-upotrebljivost nudi je analiza web upotrebljivosti stranice. Ako je netko zainteresiran nakon čitanja ovih vrlo interesantnih stvari, kako mogu dobiti takvu analizu svoje stranice i što će im u stvari ta analiza pokazati?

DŠ: Posjetitelji žele brzo i jednostavno pronaći određene informacije na vašim web stranicama. Ako tražene informacije ne pronađu tada odlaze na web stranice vaše konkurencije!

Analiza korisnosti i upotrebljivosti web stranice donosi slijedeće koristi za vlasnike web stranica (tvrtke, obrte, institucije):

 • detektira potencijalne probleme na vašoj web stranici i lokacije koje onemogućavaju web sjedište u kontekstu korisnosti i jednostavnosti korištenja
 • predlaže stručne i argumentirane izmjene radi postizanja boljeg učinka i zadovoljstva korisnika
 • nudi uvid u jasan i detaljan grafički prikaz svih pozitivnih i negativnih elemenata.

Analizu je moguće naručiti:

1) na email: info@web-upotrebljivost.com

2) na tel: 091/564 9153

Više informacija o analizi možete pročitati ovdje: www.web-upotrebljivost.com/usluge/analiza-web-upotrebljivosti.php

Kako izgleda analiza web upotrebljivosti – pogledajte primjer analize (Vip vs. T-com)

MT: Što smatrate najsnažnijom komponentom web-upotrebljivosti analize? I kakvu to specifičnu razliku pravi u rezultatima za vlasnike web stranica?

DŠ: Definitivno najvažnija stvar koju treba postići svaka web stranica, a koja je ujedno izravna posljedica preporuka web analize – je „pretvaranje“ posjetitelja u:

 1. kupca – naručitelja usluge ili proizvoda
 2. registriranog korisnika
 3. zadovoljnog korisnika koji se iznova vraća i konzumira sadržaje (tzv. lojalni korisnik)

(MT: psssst….to bi bila email lista ;))

MT: Tko su idealni klijenti za web-upotrebljivost.com? Kome možete najviše pomoći?

DŠ: Zapravo nema idealnog klijenta. Bez obzira na veličinu kompanije – klijenti kojima će anliza pomoći  spadaju u ove kategorije/djelatnosti:

– male, srednje i velike tvrtke (web katalozi, web trgovina, korporativne stranice…)

– financijske institucije (banke, osig. društva, internet bankarstvo…)

– državne institucije (ministarstva, općine i gradovi, registri…)

Međutim, najveće uštede i prednosti ipak imaju financijske institucije i web trgovine koje isključivo posluju na principu online prodaje proizvoda ili usluga. Razlog je jednostavan – velike kompanije i tvrtke te državne institucije se obraćaju velikom broju korisnika (posjetitelja) te ulažu znatna financijska sredstva kako bi održali što bolju komunikaciju s posjetiteljima. Ako te stranice u najmanjim i najsitnijim detaljima nisu prepoznale korisnikova očekivanja i zadovoljstvo korištenja sustava – nedvojbeno čine sebi velike troškove i izdatke.

MT: Ako biste mogli dati jedan savjet, makar i mali, koji naši čitaoci mogu primjeniti na svojoj web stranici odmah da vide bolje rezultate.

DŠ: Vlasnici web stranica mogu pimjeniti nekoliko brzih i jednostavnih ispravaka/provjera koje mogu imati veliki učinak na upotrebljivost njihove stranice:

 • Povećajte boju kontrasta u tekstu (idealno crni tekst na bijeloj podlozi)
 • Povećajte veličinu tektsa (minimalno 14 – 16 px ovisno o preferiranoj vrsti fonta)
 • Povećajte razmak između linija redova i/ili paragrafa (leading, idealno 1.5em; em je ekvivalent veličini velikog slova „M“)
 • Smanjite količinu teksta za 50% i/ili više posto (korisnici rijetko kada čitaju cijeli tekst na web stranici, oni ga brzo skeniraju odnosno pogledom „skaču“ s jednog dijela stranice na drugi)
 • Linkovi trebaju biti i izgledati klikabilni* (npr. Ovo je link).
  * Napomena: nikada nemojte koristiti podcrtani tekst ukoliko nije riječ o linku; ako želite naglasiti riječ u tekstu – podebljajte je (bold) ili označite na neki drugi način (druga boja)

Kao što ste primjetili sve ove izmjene su relativno jednostavne i brzo se mogu implementirati na web stranici. Također, sve ove izmjene se odnose na manipualciju odnosno jasnije i razumnije korištenje tekstova na stranicama. Zašto? Zato jer je tekstualni sadržaj (osim slika, videa i muzike) na stranici najčešći razlog radi čega korisnici pristupaju web stranicama u potrazi za željenim informacijama i/ili podacima.

MT: Wow..to je bilo puno vrlo dobrih informacija, znamo za neke čitaoce i vrlo puno informacija koje nisu znali do sada. Prije nego završimo ako možemo malo da vas približimo našim čitaocima. Čuli smo vrijedne informacije o web upotrebljivosti od direktora tvrtke Stedas, i predsjednika ocjenjivačkog odbora,  te jednog od visoko priznatih predavača Web strategije konferencije, a sada da čujemo jednu malu stvar o Dariju Šuveljaku, kada se svjetla ugase, i radni dan se završi. Što Darijo Šuveljak radi, kad ne radi?

DŠ: S obzirom da veći dio dana provodim uz svoj omiljeni „limeno-plastični“ ljubimac – kompjutor, volim se na kraju dana opustiti uz muziku, film ili humorističnu seriju. Također u zadnje vrijeme pokušavam održati fizičku kondiciju i minimum zdravstvene aktivnosti pa pokušavam rušiti vlastite rekorde u trčanju krugova na kvartovskom igralištu. Osim toga, radni dan je manje-više ispunjen svakodnevnim uobičajenim obavezama koje ima jedan roditelj… pozdrav kćerkici Steli!

Dario, ovo je bilo više nego što smo se i mi i čitaoci očekivali da čujemo i prepuno korisnih savjeta koji imaju zaista smisla. Iz vaših odgovora netko u istinu može da momentalno ode i napravi ova neka poboljšanja na svojim stranicama još danas. Zavhaljujemo se na šansi da se čujemo sa vama i objavimo ovako dobre informacije našim čitaocima. Pozivamo da nas obavjestite o novim trendovima koji nadodju. 😀

 • Pogledajte vrlo i interesantnu infografiku Anatomija upotrebljive web stranice
MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)