“Upotrebljivost web stranice” je pitanje koje sve više dotiče u svijest naših malih poduzetnika. Davnih dana je bilo dovoljno imati web stranicu, danas više nije. Danas ta stranica mora da ima odredjeni nivo upotrebljivosti prije nego će prvo, Google ju voljeti i drugo, vama donijeti rezultate.

Pa smo se odlučili posavjetovati sa expertom i podjeliti sa vama što je ustvari neophodno za upotrebljivost jedne web stranice.

Danas Dario Šuveljak u exkluzivnom intervju sa teamom MarketingTurizma.info odgovara na pitanja koja prave veliku zbrku medju poduzetnicima koji se pokušavaju oglašavati na internetu.

Evo zašto Dario i što trebate znati u web upotrebljivosti.

MT: Tko je i zašto Darijo Šuveljak?

DŠ: Izradom web stranica bavim se profesionalno od 2002. godine. Trenutno sam zaposlen kao direktor u tvrtki Stedas koja se bavi izradom internet stranica. Poslovno radno iskustvo stekao sam radeći na mnogobrojnim web projektima hrvatskih tvrtki koje se bave različitim djelatnostima: trgovinom, nekretninama, turizmom, modom i ljepotom, automobilima itd. (sudjelovao sam u izradi više od 80 web projekata).

Osim izrade web stranica, moja specijalnost je analiza upotrebljivosti web stranica i njihovo poboljšanje u cilju što jednostavnijeg i efikasnijeg korištenja istih. Više o web upotrebljivosti možete pročitati na www.web-upotrebljivost.com

Sudjelovao sam kao predavač na konferenciji o internetskom marketingu i web poslovanju – “Web strategija” koja je zasigurno najposjećenija konferencija o web poslovanju i web marketingu u regiji. Također, bio sam član ocjenjivačkog odbora u organizaciji i vođenju dodjele prestižnih nagrada za web poslovanje “Zlatna nagrada web strategije” te inicijator i suorganizator nagrade “Zlatana web upotrebljivost”.

MT: Dario, mnogi mali poduzetnici koji žele da koriste marketing online ne dolaze u tu igru sa velikim tehnološkim znanjem. Za sve te koji čitaju ovaj intervju, da li biste bili ljubazni da malo približite taj pojam „web upotrebljivost“? Što je to i kako to može da utječe na krajnje rezultate jedne web stranice?

DŠ: Web upotrebljivost, web korisnost (eng. web usability) je kvalitativan atribut koji određuje u kojoj mjeri je jednostavna upotreba grafičkog sučelja web stranice. Naime, ukoliko web stranica nije jednostavna za upotrebu – korisnici će otići na drugu; ako naslovnica jasno ne kaže što kompanija nudi i što korisnici mogu naći i raditi na stranici, oni će otići na drugu; ako se korisnici „izgube“ na stranici i ne pronađu traženi sadržaj otići će na drugu; ako je sadržaj na web stranici teško pročitati ili isti ne odgovara na korisnikova bitna pitanja oni će otići na drugu.

Zašto web upotrebljivost?
Upotrebljive web stranice su korisne i učinkovite jer posjetitelji brzo i učinkovito pronalaze određene informacije o proizvodima ili uslugama odnosno naručuju/kupuju iste.

Znači, iz perspektive korisnika, usability je važna komponenta zato što čini razliku između uspješnog i točnog izvršenog zadatka i neuspješnog i netočnog izvršenog zadatka. Nadalje korisnik će biti zadovoljan korištenjem web stranice ili otići frustriran.

Iz perspektive dizajnera / programera, usability je važna komponenta zato što čini razliku između uspješnog ili neuspješnog sistema (web stranica).

Iz perspektive menadžmenta tvrtke (direktor, vlasnik, dioničar,voditelj projekta, marketing manager), usability je važna komponenta zato što web stranica sa lošom upotrebljivošću može umanjiti produktivnost projektnog tima i povećati troškove održavanja, ali i samu profitabilnost.

Ukratko, web upotrebljivost čine ove komponente:

 1. Mogućnost brzog korištenja (pregledavanja)
  koliko jednostavno korisnik postiže jednostavne zadatke na web stranici koju prvi put pogleda?
 2. Efikasnost
  nakon početnog upoznavanja sa dizajnom web stranice, koliko brzo korisnik može izvoditi zadatke pretraživanja informacija na stranici?
 3. Memorabilnost
  ako se korisnik vrati na web stranicu nakon određenog vremnskog perioda nekorištenja iste, koliko jednostavno može ponovno iskoristiti stečena znanja/vještine na web stranici?
 4. Minimiziranje (po)grešaka
  koliko grešaka čine korisnici, koliko su ozbiljne te greške i mogu li se korisnici jednostavno i brzo “oporaviti” od tih grešaka i nastaviti koristiti web stranicu
 5. Zadovoljstvo
  je li ugodno koristiti grafičko sučelje web stranice odnosno web dizajn?

MT: U našem radu, imali smo priliku pregledati tisuće web stranica malih poduzetnika, ono što smo vidjeli puno puta je dosta „zbrda-zdola“ stvari. Bez nekog sistema i reda. Mislim da dosta ljudi nije svjesno da ipak ima nekakav plan organizacije u tome svemu koji je puno bitniji za krajnje rezultate nego dizajn u smislu slikice koje se okreću, skaču itd. Slažete li te se s time? (bilo da je da ili ne, možda obrazloženje i/ili primjer)

DŠ: Tako je. Organizacija stranice je izuzetno važan čimbenik koji doprinosi kvaliteti i svrsi funkcioniranja web stranice – bez obzira da li je riječ o vizualnom ujednačavanju elemenata (balans slika, teksta te njihov raspored na stranici) ili pak o hijerarhijskoj strukturi stranica (cjeline: O nama, Kontakti, Proizvodi itd.). Često puta se dizajner ili osoba koja dizajnira web stranicu „zanese“ u svojoj mašti ili pak neznanju i tada nastaju ovakve i slične web stranice (koje su zaista neupotrebljive). Primjer: http://www.arngren.net/ (jeste li pronašli Walki Talki za bebe?).

MT: Dario, Vi vidite mnogo web stranica u svom dnevnom radu, što vidite kao par najčešćih grešaka klijenata koji vam se obraćaju za pomoć?

U nastavku navodim TOP 10 najčešćih grešaka koje se najčešće koriste na web stranicama:

 • korištenje sitnih i nečitljivih fontova na stranici; npr. probajte pročitati slijedeći tekst:
  “Ovo je tekst napisan u fontu veličine 9px. Osim ako nemate dva para naočala i laboratorijski mikroskop pri ruci ovaj tekst ćete teško moći pročitati…”
 • korištenje nedovoljno kontrastnih tekstova u odnosu na boju pozadine – npr. plavi tekst na sivoj podlozi ili zeleni tekst na crvenoj podlozi (vidi sliku 1. – nedovoljno kontrastan i čitljiv tekst)
 • upotreba “skrivenih” linkova (nepodcrtani ili neoznačeni bojom ili veličinom u odnosu na preostali teskst) ili linkova koji vode do “krivog” ili nerelevantnog sadržaja
 • upotreba tzv. “mrtvih” linkova koji ne vode nigdje (već na stranicu “Page Not Found”)
 •  „skrivanje“ kontakt informacija (adresa tvrtke, telefon, email, radno vrijeme i sl.)
 • korištenje mnogobrojnih grafičkih i/ili tekstualnih elemenata na stranici koji u konačnici daju tzv. “vizualnu buku” odnosno vizualno opterećuju stranicu a da pri tom ne daju nikakvu dodatnu informaciju ili vrijednost
 • upotreba mnogobrojnih, često nepotrebnih animacija na stranici (npr. animirani tekst, animirani gif-ovi i slike…)
 • upotreba samonametljivih i “agresivnih” pop-up prozora koji ometaju korisnika u njegovom osobnom iskustvu korištenja web stranice
 • korištenje tzv.”padajućih menua” (drop-down-menu); npr. zamislite si situaciju u kojoj jedan takav menu ima više podmenua i proteže se vertikalno ili horizontalno duž cijele web stranice te na taj način skriva ostale sadržaje

Primjer : slika 1 – nedovoljno kontrastan i čitljiv tekst

Primjer: Slika 2 – nejasni linkovi

 

Dakle, da rezimiram: u pravilu bi se uvijek trebali pridržavati osnovnih načela web upotrebljivosti i zdravog razuma. Zapamtite: „manje je više“ na webu!

MT: Jedna stvar o kojoj govorite na web-upotrebljivost.com je izravna korist (ili ROI), mislimo da mnogi poduzetnici nisu upoznati sa činjenicom da se može izravna korist izračunati, analizirati, i ono što je najvažnije unaprijediti. Koliko je u Vašem mišljenju bitno izraditi web stranicu od početka kako treba u poredjenju sa mjenjanjem komponenata kasnije?

DŠ: Prednosti

Upotrebljive web stranice/aplikacije mogu uštedjeti novac tako da pomažu

 • Povećati produktivnost i zadovoljstvo korisnika
 • Povećati prodaju i prihode
 • Smanjiti vrijeme i troškove razvoja stranice te održavanja iste
 • Smanjiti troškove poduke i podrške korisnika

Analiza web stranice štedi novac i vrijeme

Najčešći problemi na stranicama koji koštaju vremena i novaca su:

 • Nerazumna i neodgovarajuća navigacija (linkovi cjelina i podcjelina, tražilica ili sitemap)
 • Nejasno dizajnirani linkovi (nepodcrtani linkovi)
 • Stranice natrpane sadržajem (tekst, slike, video)

Povrat na uloženo ili (ROI – return on investment)

To je način koji određuje da li je provođenje metoda upotrebljivosti vrijedno investicije, tako što se uspoređuje trošak implementacije upotrebljivosti i vremena potrebnog za provođenje analize sa uštedama koje proizlaze iz tih aktivnosti.

Nažalost, vrlo često su ograničeni budžeti za izdvajanje u analizu web upotrebljivosti koja se ujedno percipira kao dodatni i bespotrebni trošak. Zato je izuzetno važno pomoći kompaniji da shvati da je upotrebljivost investicija, a ne dodatni trošak.

Stoga je preporučeno primjenjivati metode upotrebljivosti u najranijim fazama razvoja web stranice jer tada se značajno smanjuju troškovi kasnijeg održavanja i korisničke podrške. Npr. financijska institucija – banka ima web stranicu za svoje klijente. Banka (između ostalog) nudi klijentima mogućnost korištenja internet bankarstva. Svakodnevno internet bankarstvo koristi više od npr. 100 000 osoba. I svakodnevno više od 10% korisnika ne zna koristiti određene dijelove internet bankarstva jer im nisu jasno prezentirani. Svakodnevno stotine i stotine korisnika kontaktiraju korisničku podršku banke kako bi dobili odgovarajuće upute kako koristiti internet bankarstvo. Posljedica za banku: povećani troškovi izdvajanja za plaće osoblja u korisničkom centru. Imajući u vidu da se ovdje radi o velikom broju korisnika te velikim izdacima za održavanje sustava i podrške – razumno je očekivati da je moguće ostvariti značajne uštede za banku ako bi ta institucija iskoristila moć i prednosti implementacije načela web upotrebljivosti.

Kako vlasnici stranica mogu mjeriti učinkovitost upotrebljivosti odnosno ROI?

Djelotvornost korisnika

 • Povećanje broja uspješno izvedenih zadataka i reduciranje korisnikovih grešaka (npr. broj korisnika koji su uspjeli izvršiti sve potrebne predradnje kako bi završili registraciju)
 • Poboljšanje jednostavnosti korištenja stranice i/ili jednostavnosti učenja
 • Povećanje korisnikove produktivnosti i zadovoljstva (npr. u kojem vremenskom roku korisnik izvršava određene „zadatake“ na stranici)
 • Smanjenje troškova podrške i/ili troškova poduke zaposlenika (što je web stranica upotrebljivija za korisnika to će biti manje „upitnika nad glavom“ i potrebe za kontaktiranjem korisničke podrške)
 • Povećanje povjerenja korisnika u sustav web stranice (zadovoljan korisnik se stalno vraća, postaje lojalan i preporučuje nove korisnike)

Troškovi razvoja

 • Smanjenje troškova razvoja i vremena
 • Smanjenje troškova održavanja sustava

Prihodi

 • Povećanje prodaje proizvoda/usluga, prihoda i udjela na tržištu
 • Povećanje posjećenosti stranice i broja narudžbi/transakcija
 • Povećanje novih kupaca i zadržavanje starih

nastavite čitati: Znate li kolika je upotrebljivost vaše web stranice? II

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)