MARKETING TURIZMA


„Zainteresirao me mail „Gdje me gosti nalaze“. Buduci da mi vec imamo internetske stranice, zanima me na koji nacin mogu primjeniti navedeno? Da li je potrebno izraditi nove stranice?“ Z.M.

99% ponudjaca se susrece sa istim problemom svakodnevno jer su im stranice odradili experti za web dizajn a ne experti za marketing na internetu. “Gdje me gosti nalaze”, ili bolje receno kako potencijalni gosti nalaze moju internet stranicu na internetu je jedno od kljucnih pitanja na koje vrlo mali broj vlasnika zna odgovor. Evo sto se moze uciniti, ali prvo da pojasnimo…

Dizajn Web Stranice ili Marketing Turizma?

Za mnoge ponudjace je sok saznati da su to dvije totalno razlicite stvari. Kao sto su patika I elegantna cipela sa stiklom. Oba dviije su dobre, ali imaju razlicite funkcije. Ista je stvar i kad je u pitanju web stranice izrada. Jedno je dizajn stranice a nesto sasvim drugo je marketing stranice.

Jos jedna facinantna cinjenica:

 

Stranica sa lijepim dizajnom ne donosi sama po sebi rezultate (i to vidimo svaki dan po molbama za pomoc koje dobivamo od nasih citaoca), ali stranica sa losim dizajnom a sa dobrim marketingom uvijek ce donijeti vece rezultate.

 

S obzirom da experti u web dizajnu se primarno koncentrisu na dizajn (jer to je ono u cemu su oni experti – i svaka cast, ne moze ni to svako) puno puta stranice nisu uradjene da proizvode promet, a jos manje da pretvaraju taj promet automatski u prodaju. One nisu obskrbljene sa pravim marketing alatima, niti strukturisane za optimalne rezultate i sa marketingom u prvom cilju, nego sa izgledom u prvom cilju.

Uz to kad se doda da mnogi ponudjaci ne zele da si uzmu vremena da razumiju sto ustvari kupuju niti sto to ustvari radi i kako – jer u stare dane nisu morali, suoceni su sa troskovima bez ploda i razocarenjima.

Istina je da mnogi web dizajneri ne polazu velikih racuna na upoznavanje ponudjaca sa razlikom izmedju dizajna web stranice i marketingom web stranice jer ni sami mnogi ne znaju razliku, te da ponudjaci dobijaju samo pola od onoga cemu se vjerojatno nadaju. (evo i dokaza – procitajte pazljivo! “glavna okupacija“)

Dizajn web stranice i marketing turizma

Ponudajci misle: hocu da budem na internetu i imam lijepu stranicu, to cu i da trazim.

Dizajneri misle: ako traze lijepu stranicu, ja cu im dati lijepu stranicu, u tome sam expert.

Ali nitko ne spomnije marketing.

Nista se nece postici upiranjem prstiju i pronalazenjem krivca, pa to u ovom trenutku ni ne zelimo da podsticemo, jer imamo i grupu web dizajnera za klijete koje ne zelimo uvrijediti 😉 . Ali zelimo da vam otvorimo oci i pomognemo shvatiti razliku, da kad platite za rad, znate tocno sto mozete ocekivati sa onim sto ste kupili.

Da se vratimo na orignalno pitanje:

Naravno da mozete. U emailu “Gdje me gosti nalaze” koji ide citaocima upisanima na nasu listu, govorimo o alatu koji se zove Google Analitics. Svaka internet stranica moze da bude prikljucena na ovaj alat. Koji  ne samo da vam moze ukazati na odakle vas promet stize na vasu stranicu tj, kako su vas potrazivaci nasli, nego i koliko dugo su se zadrzali, na cemu su se zadrzali itd.

Ne znamo ni jednog pravog experta u marketingu koji ne savjetuje svojim klijentima da dodaju ovakav alat za analizu svog prometa i rezultata stranice ili u samoj izgradnji stranice ili cim zapocnu zajednicku suradnju.

Koje su vase opcije?

1)      ako se razumijete u kodiranje web stranica, odite na Google Analitics, registrujte svoju internet stranicu i pratite njiova upustva za dodavanje koda.

2)      ako vam kodiranje „ne lezi“, obratite se onome tko vam je izradio stranicu i trazite mjesecne izvjestaje sa analizom vaseg prometa i njihovom sugestijom za povecanje ili odrzvanje tog prometa (TIP: 1. ako to niste nikada dobili od njih, mozda to treba da vam nesto kaze 😉 , 2. ako slucajno sugestiraju pay-per-click na Google za povecanje prometa – bjezite! to su igre za one koji trose 2-3,000€ mjesecno i ZNAJU sta rade)

3)      ako sve ovo padne u vodu, mozete nam poslati email i mi cemo vam to odraditi. Imajte na umu da mi NE radimo sa staticnim (gdje se ne dodaje novi sadrzaj redovno) sajtovima nego samo sa WordPress blogovima. Tako da ako nam se obratite mi cemo vam savjetovati da prvo se uradi blog koji je optimizran za marketing – To je iz razloga sto mi posvjecujemo najvise vremena rezultatima marketinga, a to je puno brze I jeftinije za ponudjace sa blogom na WP.

Za detaljnije objasnjenje kako I zasto blog i WordPress (WP) vidite: Marketing Turizma. Za koju god varijantu da se odlucite, jedno je sigurno: Nemoguce je doci do uspjeha ako ne mozete mjerit napredak.

Nisu svi web dizajn shopovi jednaki. Podjelite s nama kakvo ste vi imali iskustvo sa vasim dizajnerom?

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)