Nije neobično da za poduzetnika koji nije upoznat sa SEO terminologijom, pravila optimizacije zvuče vrlo slično kineskom jeziku.

Ha, i mi smo tu bili davnih dana!

No da bi pomogli onima koji žele da nadju neki smisao u tome, a nisu sigurni odakle da krenu, sastavili smo listu od najosnovnijih SEO izraza koje svaki poduzetnik koji oglašava na internetu treba znati.

 

  • SEO (search engine optimization) – optimizacija za tražlice. Jednostavno rečeno tražilice indexiraju internet stranice i njihov sadržaj po nekoj svojoj formuli (algoritmu) „kvalitete“. Što je sadržaj na pojedinačnoj internet stranici kvalitetniji i bliži riječima koje potraživač ukucava, to će tražilice bolje da plasiraju te stranice.
  • Algoritam za tražilice – Googlova formula za pronalaženje najrelevantnog sadržaja. Google kaže da koristi preko 200 različitih faktora o svakoj internet stranici da bi izračunali koliko je neki saržaj relevantan onome što potraživači ukucavaju u tražilicu.
  • Gustoća riječi je prije bila jedan od faktora koji je Google koristio u svojim algoritmima, pa su webmajstori nadošli na ideju da napudraju stranice sa relevatnim riječima i povećaju time gustoću tih riječi u jednom sadržaju. Ovih dana to ne pomaže i čak dapače Google može derangirati vašu stranicu zbog toga.
  • Tekst link – je riječ na vašoj stranici koja je linkovana sa drugim sadržajem na vašem sajtu ili na nekom drugom sajtu.
  • Neprateći link – link (poveznica) koji kaže tražilici da ga ona ne smatra utjecajnim na rang te stranice.
  • Prateći link – link koji kaže tražilici da ga smatra utjecajnim na rang te stranice.
  • Rang – algoritam koji Google koristi da odluči važnost i „kvalitetu“ pojedine internet stranice u odnosu na druge stranice na internetu. Ideja iza toga je da link (poveznica) sa internet stranice A na internet stranicu B tražilice vide kao dokaz da stranica (websajt) A ima respekta za stranicu (websajt) B. Što veći broj linkova sa važnih internet stranica na stranicu B, to je veća šansa da je B kvalitetna internet stranica.

Da li mislite da smo nešto propustili? Slobodno dodajte…

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)