poslovni savjetnik marketing turizma forumMarketing je cudna igra. I za mnoge poprilicno zbunjujuca. Medjutim, marketing je ustvari formula, ako uradite a i b, c vam sljeduje.

No ova logika je za mnoge tesko izvodljiva jer imaju pogresnu silku o zahtjevima marketing igre. No ignoriranje pravila ove igre, kad-tad ce biti naplaceno.

Da bi pomogli nasim citaocima, odlucili smo da sklopimo listu od top 10 “zakona” koje morate spoznavati u marketingu ako zelite izvuci dobitke.

1)      Marketing zahtjeva plan. Mislim da bi mogli nabrojati ljude na prste desne ruke koji su bili odusevljeni ovim saznanjem, ali cinjenica je: tu sve pocinje i tu sve zavrsava. Marketing je nauka koja pravi razliku izmedju opstanka i lokota na vratima i ne treba se olako shvatiti. Vas marketing plan treba da ocrtava ne samo generalni put vaseg oglasavanja (npr. Internet) nego treba da definira tocno na koji nacin, kako cesto, kojim sadrzajem, prema kojem trzistu, koliko dugo, te kako ce se mjerit rezultati. Jedan od najvecih zabluda je da musterije dolaze same od sebe. Danas to je dalje od istine vise nego ikad. Za marketing rezultate ili morate uloziti novce, ili svoj trud.

2)      Ako nas pratite neko vrijeme vec, onda ste nas sigurno puno puta culi da kazemo:  ako zelite vidjeti rezultate od oglasavanja na interenetu, morat cete naci nacina da se istaknete iz masa. Jedan od najsigurnijih poteza je vlastita stranica. I to ne samo ona koja lijepo izgleda, nego i koju vasi potencijalni gosti mogu lako naci na internetu te koja ce za vas prodavati vas smjestaj 24h dnevno. A za to je potrebna stranica koja je efikasna.

3)      Najjeftiniji i najefikasniji metod oglasavanja na interentu danas je uz drustvene mreze. No medjutim to moze dati rezultate samo onda ako ste otvoreni povezivanju sa drugim ljudima. No nas mentalitet je malo drugaciji, i ta “otovrenost u javnosti“ nije nam bas u krvi. Bitno je znati da postoje nacini kako to postici uz odrzavanje svog privatnog zivota i dalje izuzetno privatnim. Jedan od nacina je da predate ovaj dio nekom drugom npr. marketing ekspertima kao sto smo mi 😉

4)      Nista na internetu ne rodi plodom od jednog ucinka, a pogotovo ne zarada. Marketing na internetu je nesto sto zahtjeva vremena i truda i treba da traje dokle god zelite rezltate. Dobra stvar je sto mozete da birate da li cete to uraditi sam ili predati nekom drugome.

5)      Kao sto nije pametna stvar uloziti sve novce u jedne dionice, (a vas marketing je investicija i treba da to tako i gledate) tako ni vas marketing ne treba da se oslanja na samo jednu strategiju. No puno njih opet ode u suprotnu krajnost i pokusava ocajno da radi isuvise strategija od jednom. Nisu sve strategije za svakoga  i tesko je biti uspjesan u svima – istovremeno. Izaberite si par strategija i skoncentrisite se na njih dokle god proizvode rezultate. Ako niste sigurni koje strategije, slobodno nam se javite na info@marketingturizma.info

6)      Jedan od najvecih ubojica uspjeha u ovoj industriji je neozbiljnost. Ne, dobro ste to procitali, i susrecemo se dnevno sa ljudima koji konacno shvacaju razliku. Ako zelite ozbiljne rezulate onda morate gledati i ponasati se sa svojim iznajmljivanjem kao sa ozbiljnim obrtom, a ne nekim hobijem koji radite nuz sve ostalo, za nesto malo ekstra love. Uspijeh u svemu trazi opredjeljenje za to. Ako niste spremni uloziti sebe, nemojte plakati kad ne dobijete zeljene rezultate.

7)      Ekonomija NIJE kriva za vasu losiju zaradu. OK, mozda je malo, ali u svakoj losoj ekonomskoj situaciji netko zaradi HRPU para. Kako je to moguce??? Zato sto su fleksibilni i adaptiraju se trzistu i situaciji.

8)      Ostavite proslost u proslosti. Sto je funkcionisalo jucer, ne funkcionise danas. I sto funkcionise danas, moguce je da nece i sutra. Vremena se mjenjaju. Trziste se mjenja. Prohtjevi vasih gostiju se mjenjaju a s njima i kako prave odluke za svoje investicije. Znati biti u zizi toga, znaci imati zaradu osiguranu.

9)      Konkurencija je proizvod vase imaginacije. Ako je vasa marketing strategija izgradjena tako da vas istice iz mase i odrzi iznad masa, vasa konkurencija ce se ispariti sa justrasnjim izlaskom sunca. Za uspijeh ne morate biti 156 puta bolji neko vlasnik na kraju vase ulice, nego samo za “vrh nosa”.

10)  Ako ste nekad razgovarali sa bilo tkime tko je uspio u biznisu, cuti ce te da je taj uspijeh uveliko rezultat kako svog truda, tako i redovnog konsultiranja sa uciteljem (mentorom) te drugim uspjesnim poslodavcima. Uz internet to je danas lakse nego ikad, uz kavicu, u svojoj kuci, u vrijeme kad vama to odgovara.

Dobijte/Nadjite/Otkrijte sve odgovore na vasa pitanja jos danas! Pitajte nas!!! Forum Marketing Turizma otvoren je 24h dnevno.

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)