poslovni savjetnikJedan od ranih izvora našeg iskustva u USA je bio Institut za Marketing i Prodaju. Tih dana nakon predavanja (kao asistent glavnom treneru) velikim presidentovima, CEO-ovima, managerima za prodaju i njihovim salespeoplevima, bilo je interesantno za vidjeti njihove reakcije na neke prosto banalne stvari.

Lampice su im se palile u glavi jedan po jedan o tome gdje su griješili u svom businessu, što sputava rast njihovih kompanija, te kako primjeniti razne strategije na svom terenu da se dodje do novog nivoa.

Ono što je ostalo u sjećanju su komentari kao: “Wow, pa to je tako logično…i..i…očigledno! Kako to nisam vidjeo ranije?”

A-ha, je.

Samo, da li je očigledno bilo prije nego smo to spomenuli ili nakon toga?

Trik u ovom svemu je da kad vam netko da marketing ili poslovni savjet, ti savjeti puno puta izgledaju tako jednostavni i logični, a 5 minuta prije su bili mistično “nevidljivi”.

(Ništa drugačije nego kad imate prijatelja/prijateljicu koji se zaljubio do ušiju i “ne vidi” neke stvari koje su očigledne drugima – to je ljudska psihologija. Teško je biti objektivan o svom poslovanju. Puno je lakše uvidjeti propuste u tudjem poslovanju, i to je temelj konsultovanja.)

Danas je teško naći business koji nema nepotrebne troškove, mjesta za unapredjenje, i elemente koji mu sputavaju rast.

Kad god dobar savjetnik dodje u novu kompaniju koja ima problema, uvijek nadje nekoga, ili nešto što košta više nego donosi zarade, nešto što treba kirurški odstraniti što prije.

U to smo se i sami uvjerili mnogo puta.

Kada uzmete korak u stranu i probate sagledati svoj business iz nekog drugog, bilo kojeg drugog ugla, uvidjeti ćete vrlo brzo da postoje elementi koji vas koštaju a ne moraju. Ne zaboravite, neki od tih troškova nisu očigledni kao troškovi, ponekada se pojavljuju u formatu “neostvarne zarade”.  Dakle  nije samo €200 što izlazi iz džepa kao naknada, nego je možda €200 koje niste zaradili taj mjesec, a mogli ste.

Pogledajte svaki aspekt svog poslovanja vrlo detaljno.

U sastanku sa vlasnikom agencije za nekretnine, Jeff C., neki dana u takvom razgovoru, Jeff je došao do saznanja da je 80/20 pravilo prisutno kod njega na nekoliko nivoa, što uopće nije neuboičajeno i vrlo lako je moguće da se isto pojavljuje i u vašem poslovanju.

Evo kako 80/20 pravilo može da izgleda. Kod Jeff, 80% profita dolazi od 20% mušterija. I 80% njegovih neuspijeha u poslovanju dolazi od 20% problema u njegovom businessu.

Rezultat takve analize je često veliki preobražaj u poslovanju i zato je potrebno biti otvoren i spreman za to.

Ono što je tržište potvrdilo nanovo, i nanovo u preobražavanju neuspiješnog poslovanja ili marketinga je da većina businessa uvijek ima elemente koji se mogu unaprijediti.

Koliko često se nadjete da analzirate svoje poslovanje da bi ga unaprijedili? Da li mislite da je to pre-često ili nedovoljno često?

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)