20120120_Horwath HTL

“Glavni zadatak je kako povećati kvalitetu produkta/usluga koje se nude po povoljnim cijenama na inostranom tržištu. Prema izvještaju Svjetskog Ekonomskog Foruma, Hrvatska drži 34to mjesto od 139 zemalja….”

Jedan od razloga za tako niski rang je zbog niskih kvalifikacija vještina radne snage u danom poslu navela je Sanja Cizmar, senior partner kod Horwath HTL u Zagrebu u svom članku “Hrvatska Pravi Korake Da Potakne Razvoj”.

Business prvi razred: ako ćete imati nekoga za uzor za svoj marketing u turizmu, i nekoga koga ćete kopirati, onda izaberite one koji imaju rezultate koje vi hoćete.

Imajući u vidu da nije sve u broju nego i u profitu po komadu, za one koji su zainteresirani da povećaju svoj profit po gostu, evo par ideja koje luksuzni hoteli koriste da privuku goste koji su spremni da plate više.

Upitnik poslan gostima prije dolaska, omogućuje im da se pripreme za te goste na način na koji će GOST vidjeti svoje odsjedanje kao ugodno i nezaboravno. U takav upitnik uključuju pitanja od toga kakvu hranu preferiraju i aktivnosti kojima se žele baviti tokom svog boravka, do vrste jastuka, potrebnih toiletrija, cvijeća i mirisa u sobi. Poneki čak teži da saznaju vrstu muzike, filmova, voća i kolača gosti preferiraju.

Već dugo vremena publika traži mjesta gdje će dobiti nešto extra za svoju uplatu. No ovih dana ni oni koji se valjaju u luxuzu ne prezaju da traže još više. Vrlo interesantna stvar u svemu tome je da oni ne traže lux za jeftinije cijene, nego traže stvari koje uljepšavaju i poboljšavanju njihov provod i voljni su da za to plate extra. Dakle nije da žele da ušparaju i potroše manje, nego žele da naprave bolje financijske poteze i dobiju ono što im najviše uljepšava godišnji pa makar i platili malo extra.

Takve želje lux mjesta uslišavaju sa besplatnim provodima, dodatkom extra noći, besplatnim doručkom, wellness paketima itd.

Dakle sve se svodi na prezentiranje svoje ponude. Pravila nema, budite vodjeni svojom kreativnosti. 

marketing u turizmu ponuda

 

MarketingTurizma.info team vam donosi ne samo najnovije nego i efektivne savjete iz marketinga na internetu. Možete saznati više o nama ovdje, ili se družiti s nama na Facebook, Twitter, YouTube, i LinkedIn. Uživajte!.

Ako vam se svidja što ste pročitali, unesite email da primate nove člankove (Besplatno je!)